Història del passatge


El passatge Lluís Pellicer és un carrer estret i curt, constituït entremig d´altres molt espaiosos. Es va estructurar cap a l´any 1827 fora de les muralles de Barcelona, quan ni tant sols s´havia concebut el que actualment coneixem com l´Eixample. El passatge en inici, com tants d´altres, va servir per ubicar les casetes dels treballadors de les fàbriques que, com encara avui en dia, fugen de les aglomeracions ciutadanes i apareixen situades fora del nucli urbà o, en aquest cas, extramurs.


Aquestes casetes es fonamentaren sota unes petites parcel·les de terreny de la família Modolell que posseïa la totalitat dels terrenys que limitaven en l´època la vila de Gràcia amb Barcelona, comprades pels caps de colla, pels contramestres i personal tècnic que treballava a la fàbrica de teixits del Sr. Miralles, situada entre el carrer Muntaner i Aribau, i que fou constituïda cap a finals del 1827, arribant a tenir uns 500 treballadors, que van anar establint-se prop del seu lloc de feina, edificant aquestes casones, en una zona que encara estava sense urbanitzar, sense carrers oberts i empedrats, i mancada de llum i clavegueram entre d´altres coses, fins que cap a l´any 1870, es va començar a urbanitzar, quan el benestant barceloní Gibert va començar a construir degut a la barator dels terrenys, donant lloc a la febre de l´edificació a la zona de l´Eixample.

 

Aquest escalat de construcció va anar conformant el nostre passatge, ja que després de l´aparició de la fàbrica del Sr. Miralles, va aparèixer, una fusteria, botiges de queviures i la taverna de l´avi del Sr. Manolo del Velòdrom, on tothom parava per fer el cafetó, dotant de vida al passatge, caracteritzat per un camí de grava i terra, ple de casetes velles, amb cuines de gas i sense llum elèctrica en la majoria d’elles, i transitat principalment per la gent, la mainada juganera i els lents carruatges.

 

L´any exacte de la fundació del nostre passatge és impossible de saber perquè, a causa de la instauració per part del govern de les quintes formades durant la Guerra Civil Espanyola, les dones, en veure que s´emportaven els seus homes, incendiaren l´arxiu del districte, destruint així tots els documents que avui ens aclaririen la data exacte. Però el que podem confirmar és que cap al 1827 el passatge estava situat fora de muralles, com ja s’ha dit anteriorment, a la zona de l´esplanada, tal i com es coneixia en l’època, després d´una accelerada delimitació dels carrers i les illes de l´Eixample cap a l´any 1858. Un cop enderrocades les muralles, el passatge restà com a particular ja que així ho va considerar el propietari que el va cedir i al què, per consideració, se li va donar el seu nom, el de Modolell, encara que durant molts anys es popularitzà amb el nom de “Tres Pilons”, degut a tres antics arbres de roure que servien per impedir la circulació de vehicles, i amb els que habitualment hi jugava la mainada, però que van acabar finalment de llenya per un foc de Sant Joan.

 

L´any 1929, el passatge passar a ser propietat de l´Ajuntament, van desaparèixer els seus pilons, en foc com ja s´ha comentat, i finalment canviaren el nom de Modolell per l’actual, Lluís Pellicer, un pintor i polític il·lustre català del segle XIX, que donà el nom definitiu al nostre passatge, o almenys el que ha arribat fins els nostres dies.

 

En definitiva, un petit, tranquil i pintoresc passatge ple de cases antigues que emergí humilment al bell mig de les grans cases luxoses i modernistes de la Diagonal i que avui en dia manté el seu encant en vers la gran ciutat que és Barcelona, en especial des de la seva remodelació el 1989.. Un oasi en mig del soroll de la ciutat on trobareu l’acollida dels seus veïns i tornareu a estar en una carreró tranquil i popular com els d’anys ençà, ara a més amb aquesta lectura ja sabeu, que més de 150 anys ençà.

Imatges de la remodelació del Passatge l'any 1989
Remodelació del Passatge l'any 1989