Notícies - Abril 2019


15/04/2019 - Sant Jordi al passatge

Com bé sabeu, la diada de Sant Jordi és una festa que se celebra cada 23 d'abril a Catalunya, amb el dia del llibre i la fira de les roses, símbols de la cultura i l'amor. És una jornada que reivindica la cultura catalana, essent també el dia dels enamorats.

 

Des del segle XV és costum regalar una rosa vermella i al segle XX (dècada dels trenta) s'hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre.

 

I parlant de llibres, per dur a terme el nostre Sant Jordi al passatge, us volem presentar “Mi Barcelona. La Ciudad de los Sueños.” que tot just fa uns dies ha vist la llum. Ho farem el dia 24 d'abril a partir de les 19:00 hores al local de l'associació, passat el dia de Sant Jordi, per poder-ho fer amb més tranquil·litat i d'una forma més distesa.

 

El seu autor, el nostre estimat Pedro Espinosa, que ha estat veí nostre durant molts anys i un col·laborador incansable, ens presentarà el llibre i el signarà a tot aquell que tingui per gust adquirir-lo. És historietista, humorista gràfic i il·lustrador i ha treballat entre d'alttres per referents com el Jueves i La Vanguardia. Nascut a Logroño però que des de fa molt anys es va deixar caure per la nostra terra, ha dut a terme també diverses col·laboracions amb nosaltres, en especial pel que fa les portades del programa de la festa major i més d'una jornada de caricatures durant la mateixa festa.

 

El llibre forma part de la col·lecció "Carnet de voyage", quaderns de viatge que són, com el seu nom indica, una llibreta de viatge, un bloc de notes, on es construeixen a través de dibuixos i textos, la visió dels espais als quals viatja l’autor. Obres molt personals i alhora d’una gran qualitat artística, com la que us presentarem, i que com no, explica el que va significar el passatge per l'autor.

 

Ens fa molta il·lusió que us engresqueu amb aquesta proposta cultural i us esperem el dia 24 al local per brindar plegats!

La Junta


13/04/2019 - Setmana Santa al passatge

El dijous dia 18 d'abril us esperem al local de l'associació a les 19:00 hores per donar la benvinguda a la Setmana Santa amb uns bunyols i vi dolç.

 

Com sabeu la Quaresma representa els 40 dies que Jesucrist va passar al desert, i la litúrgia cristiana, per aquell que ho sigui, convida a fer penitència eliminant la carn de la dieta cada divendres. És doncs un temps de dejú i abstinència on l'alimentació es basava en ben poc: brous i verdura bàsicament, i el setè di de la setmana peix. Aquesta penitència al llarg dels segles ha anat perdent en molts casos pistonada, tot i mantenir en molts casos la substitució el divendres de la carn per peix. 

 

Hi ha aliments típics que han passat a formar part de la tradició d'aquests dies, és el cas dels bunyols. Bàsicament se'n menjàvem per endolcir els durs dies de penitència. L’origen dels mateixos es troba a la gastronomia morisca de Al-Àndalus. La població elaborava els bunyols d’aiguamel: unes farinetes en forma de bunyol fregides amb oli i posteriorment endolcides amb mel. Aquesta recepta, pel motiu que sigui, ha anat evolucionant fins als bunyols que actualment coneixem, com ara els de Quaresma (coneguts també com a bunyols de l'Empordà d'on és típic).

La Junta